Tenistka Muchová je prvou štvrťfinalistkou ženskej dvojhry

04.09.2023 Celý región

New York 3. septembra (TASR) - Česká tenistka Karolína Muchová sa stala prvou štvrťfinalistkou ženskej dvojhry na grandslamovom turnaji US Open. V osemfinále zdolala v pozícii nasadenej desiatky Číňanku Wang Sin-jü 6:3, 5:7, 6:1. V dueli o postup do semifinále nastúpi proti Rumunke Sorane Cirsteovej, ktorá zvíťazila nad Švajčiarkou Belindou Benčičovou 6:3, 6:3.

Muchová postúpila medzi elitnú osmičku v New Yorku prvýkrát. Finalistka tohtoročného Roland Garros v prvom sete proti Wang Sin-ťažila z kvalitných returnov a dobrého pohybu po dvorci. Až štyrikrát prelomila podanie súperky, ktorá v 3. kole vyradila Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovú. V druhom dejstve Číňanka začala hrať aktívnejšie, vo výmenách dokázala Muchovú zatlačiť a získala ho vo svoj prospech. V rozhodujúcom dejstve však dominovala Muchová. Vďaka rýchlemu brejku si vybudovala náskok 4:1 a v siedmom geme premenila hneď prvý mečbal.

"Bol to veľmi náročný duel, súperka hrala naozaj výborne. V treťom sete som trochu zmenila taktiku, začala som viac meniť rytmus hry, čo bol kľúč k úspechu V každom zápase sa snažím bojovať a urobím všetko pre to, aby som sa na tomto turnaji dostala do najďalej," uviedla v prvom interview Muchová, ktorej súčasťou tímu je aj slovenský tréner Emil Miške.

Benčičovej proti Cirsteovej vôbec nevyšiel úvod zápasu a po dvoch stratených podaniach prehrávala už 0:5. V ďalších minútach síce zverenka slovenského trénera Mateja Liptáka znížila na 3:5, no Cirsteová si už koncovku prvého setu postrážila. V druhom dejstve odskočila Rumunka Benčičovej na 4:1 a duel už dotiahla do úspešného konca.

ženy - dvojhra - osemfinále:

Sorana Cirsteová (Rum.-30) - Belinda Benčičová (Švajč.-15) 6:3, 6:3,
Karolína Muchová (ČR-10) - Wang Sin-jü (Čína) 6:3, 5:7, 6:1
 

Obhajkyňa Swiateková podľahla v osemfinále Ostapenkovej na US Open

New York 4. septembra (TASR) - Obhajkyňa titulu a najvyššie nasadená hráčka Iga Swiateková vypadla z grandslamového turnaja US Open už v osemfinále. Poľská tenistka podľahla v noci na pondelok Lotyške Jelene Ostapenkovej v troch setoch 6:3, 3:6 a 1:6 a prehrala s ňou aj štvrtý vzájomný duel. Swiateková príde po vypadnutí o post svetovej jednotky, na ktorom ju vystrieda Bieloruska Arina Sobolenková.

Dvadsiata nasadená Ostapenková sa otriasla po prehratom úvodnom sete a v ďalších dvoch dominovala. Swiatekovú, ktorá je na čele svetového rebríčka 75 týždňov od apríla 2022, zdolala za hodinu a 48 minút. Vo štvrťfinále sa stretne s Američankou Coco Gauffovou.

"Proti Ige vždy očakávam ťažký súboj, je to skvelá hráčka, vyhrala veľa Grand Slamov a je veľmi konzistentná. Vedela som, že musím byť agresívna a že musím hrať moju hru, pretože to nemá rada. Myslela som len na to, že musím bojovať do poslednej loptičky, kým si nepodáme ruky. Myslím si, že som bola lepšia a nedala som jej veľa šancí," povedala Ostapenková.

Swiateková postúpila do osemfinále bez straty setu. Proti Ostapenkovej síce prišla hneď o prvý servis, no následne ju brejkla, zopakovala to aj v šiestom geme a prvý set vyhrala 6:3. V druhom prišla o podanie v druhej hre, v siedmej znížila na 3:4, ale následne opäť neudržala svoj servis a Ostapenková vyrovnala. Rozhodujúca časť už bola jasne v réžii lotyšskej hráčky, ktorá síce raz stratila svoj servis, ale súperku brejkla až štyrikrát a využila hneď prvý mečbal.

osemfinále:

Jelena Ostapenková (Lot.-20) - Iga Swiateková (Poľ.-1) 3:6, 6:3, 6:1
Cori Gauffová (USA-6) - Caroline Wozniacka (Dán.) 6:3, 3:6, 6:1
Sorana Cirsteová (Rum.-30) - Belinda Benčičová (Švajč.-15) 6:3, 6:3
Karolína Muchová (ČR-10) - Wang Sin-jü (Čína) 6:3, 5:7, 6:1
 

Vyberte región